Kurs za joga trenere euroyoga.net banner

škola za trenere

Škola za joga trenereOSNOVANA JE ŠKOLA ZA JOGA TRENERE JOGA CENTRA SOMBOR

Program obuke za joga trenere – 200 sati

 “Kurs 200” Škole za joga trenere Joga Centra Sombor je intenzivni tronedeljni kurs (sedam dana u nedelji, 8 sati dnevno) u toku kojeg polaznici stiču potrebno znanje i veštine, neophodne da se prema važećim međunarodnim standardima postane joga trener i učitelj meditacije.

Svako ko završi ovaj kurs, dobija diplomu o završenom Kursu za joga trenere i Školu meditacije i stiče pravo da postane član renomiranih joga asocijacija u svetu, kao što su Međunarodna federacija joge (International Yoga Federation, http://www.internationalyogafederation.net/ ), Evropska unija joga udruženja (European Union of Yoga Associations) http://www.euroyoga.net/ i Evropske alijanse za jogu (European Yoga Alliance, www.europeanyogaalliance.org), Udruženja učitelja meditacije Srbije i Međunarodne asocijacije instruktora meditacije (IAMI, http://www.meditationinstructors.com/); po izboru polaznika (sve ili samo neke, ili ni jednu).

Sam program se sastoji od pet područja:

 1. Program tehnika, traje najmanje 120 sati od čega min 60 sati direktnih vežbi sa učiteljem ili njegovim asistentima. U ovom programu se pretežno vežba Hatha joga, Iyengar stil. Međutim, podučavaju se i osnove Tao joge i Tantra joge.

           
Ovaj program tehnika ima više segmenata (za raspored po nedeljama, satnicu i detalje vidi Tabelu I):

Škola za joga trenere
 • Obuka iz oblasti joga položaja – asana, uvažava sva pravila prethodnog zagrevanja, savlađivanje dinamičkih vežbi, koje se izvode sinhronizovano sa disanjem, zatim stojećih položaja i vežbi ravnoteže, te vežbi u sedećem i ležećem položaju i rad na klasičnim joga asanama. Prilikom izvođenja vežbi primenjuju se i pravila kontra položaja, tzv prtikriya asana. Minimum za ispit su “Početni joga položaji” sa stranice www.joga.rs
 • Tehnike disanja (pranajama). Minimum za ispit su “Pranajama tehnike” sa stranice www.joga.rs
 • Tehnike opuštanja, šavasana i joga nidre. Minimum za ispit su “Opuštanja” sa stranice www.joga.rs
 • Čakre. Minimum za ispit su “Čakre” sa stranice www.joga.rs
 • Mudre. Minimum za ispit su “Mudre” sa stranice www.joga.rs
 • Mantre. Minimum za ispit su “Mantre” sa stranice www.joga.rs
 • Bande
 • Krije

Za sve uslove pohađanja i cene škole za joga trenere kliknite ovde.

 1. Metodologija, traje najmanje 20 sati od čega min 10 sati u prisutvu učitelja/asistenata i obuhvata principe demonstracije, posmatranja, asistiranja/ispravljanja, upućivanja, učenja o odlikama joga učitelja i procesu učenja.
Škola za joga trenere

Polaznici kursa se upoznaju sa predmetom “metodoligija podučavanja”, koji treba da ih osposobi da pravilnim savetima i vođstvom treninga, budu u stanju da svoje buduće vežbače dovedu do zadovoljavajuće psiho-fizičke kondicije koja se iskazuje u postizanju veće gibkosti tela, snage, stabilnosti i izdržljivosti. Zatim se polaznici kursa osposobljavaju da kreiraju pravilan i kreativan pristup prema svim vežbačima (bez obzira na njihovu starosnu, kondicionu, socijalnu i religioznu strukturu i pripadnost). Da u zavisnosti od ciljne grupe, budu u stanju da pravilno koncipiraju joga čas, tako da svi polaznici imaju koristi od njega, da saosećanjem, znanjem i iskustvom, efikasno ublažavaju i otklanjaju akutni stres kod svojih vežbača.

 

  Škola za joga trenere
 1. Škola meditacije, traje 20 sati od toga minimum 10 sati sa učiteljem. Unutar tog kursa polaznici dobijaju osnove razumevanja svrhe i efekata meditacije, kao i niz raznovrsnih tehnika iz tri najveće “porodice meditacija”: jogističke meditacije, taostičke meditacija i zen meditacije. Tako će se učiti tkzv. “Šivine tehnike” (Vigyan Bhairav Tantra), Vipasana, Zazen, “Unutrašnji osmeh”, “Mala orbita” itd. Minimum za ispit je opis na stranici www.joga.rs

 2. Anatamija i fiziologija, filozofija i psihologija joge, zdrav način života i etika joga učitelja, traje najmanje, 20 sati od čega minimum 10 sati sa učiteljem/asistentima.
Škola za joga trenere

Sem klasičnih “medicinskih” disciplina anatomije i fiziologije, u ovog segmentu obuke obrađuju se i “filozofija” i “psihologija” joge, ali ih stavljamo pod navodnike jer je duhovni pristup i “razumevanje” duhovne dimenzije joge daleko iznad, preko i “iza” uma, uz čiju pomoć se izučavaju te discipline u klasičnom smislu. Mi u jogi, naprotiv, kažemo da je lako baviti se filozofijom jer ti za nju treba samo um a za jogu ti treba – cello biće.
“Psihologija joge”, se zasniva na tumačenju dela ''Joga Sutre'' ili ''Izreka o jogi'', čuvenog lekara i jogija  Maharši Patanđalija od pre 2000 godina koji opisuje kretanje svesti na njenom putu ka oslobođenju. Udžbenik “Stihovi o jogi” sa Ošovim komentarom je obavezna ispitna literature.

 

 1. Praktikum, ovaj vid obuke traje najmanje 20 sati od čega minimun 10 u prisustvu učitelja tj. asistenata i podrazumeva neophodnu praksu, koju studenti treba da prođu, kao demonstratori, asistenti i da samostalno vode čas, u prisustvu svog joga instruktora. Ova škola od samog početka ohrabruje polaznike da što pre otpočnu sa praktičnim radom, tako da taj vid učenja na uvođenu asana i drugih vežbi i veština otpočinje od samog početka.

~ ~ ~

Škola za joga trenere

Kurs je namenjen i onima koji samo žele da prodube svoje znanje o jogi i nemaju aspiracija da se bave podučavanjem. Oni svakako ne moraju da polažu Praktični deo ispita, predmet gde polaznici kursa treba da pokažu umeće demonstracije joga položaja, kao i samostalno vođenje joga časa.

Tokom obuke polaznici kursa polažu “međuispite” iz svih oblasti/predmeta. Ispitanici i predmeti se biraju nasumice. Polaznici treba da pokažu minimum 75 % znanja, u suprotnom polažu ponovo. Glavni deo ispita se sastoji od samostalno vođenog časa, na kojem studenti treba da pokažu svoje umeće ne samo u domenu pravilnog izvođenja joga položaja, već i korektno vođenog časa, što podrazumeva jasnoću i preciznost instrukcija, kontakt sa učenicima itd. Pre okončanja kursa, kao preduslov za dobijanje diploma, polaznici predaju seminarski rad, na temu koji sami odaberu u dogovoru sa učiteljem.

Prilikom uručivanja diplome o završenom kursu za joga instruktore i učitelja meditacije Joga centra Sombor, polaznici se svojim potpisom obavezuju da će se pridržavati Kodeksa ponašanja, usojenim od strane Škole za trenere Joga centra Sombor, a koji su u skladu sa pravilima ponašanja joga instruktora, onako kako su to regulisale vodeće svetske joga asocijacijama čiji je ona član.

 

Kodeks joga etike

Kao Joga terener i Učitelj meditacije Joga centra Sombor, prihvatam ovaj Kodeks i svečano se obavezujem da ću:

1. Čuvati integritet svoje joga trenera i učitelja meditacije, obavljajući svoj posao profesionalno i savesno.
2. Biti svestan sopstvenih ograničenja u pogledu svog umeća i znanja i tamo gde je to prikladno, predložiti studentima da potraže alternativne instrukcije, savet, tretman ili usmerenje.
3. Stvarati i održavati sigurnost, čistoću i udobnost prostora namenjenog za vežbanje joge i meditacije.
4. Aktivno ohrabrivati očuvanje različitosti, poštovanjem koje ću iskazivati studentima, bez obzira na njihove godine života, fizička ograničenja, rasu, veru, pol, jezičku pripadnost, ili seksualnu orijentaciju.
5. Poštovati prava, dostojanstvo i privatnost svih studenata.
6. Izbegavati reči i aktivnosti koje čine seksualno uznemiravanje.
7. Ostati veran tradicionalnim principima, onako kako su opisani u delu Joga Sutri, kao: Jama i Nijama.
8. Da ću se pridržavati državnih i nacionalnih pravnih normi, koje se tiču podučavanja joge i meditacije.

Ime i prezime:…………………………………..

Datum:………….........

Potpis:_______________________________

 

Za sve uslove pohađanja i cene škole za joga trenere kliknite ovde.

Škola za trenere Joga centra Sombor
- Yogi Fabijan -

 

Yoga Centar Shop

Škola za Joga trenere CD Joga nidra

Tajna Tajne Šavasana CD-Joga_nidra_za_trudnice Om Shanti

Jedino Joga Centar Sombor On-line Shop vam omogućava primenu joga tehnika u miru i komforu doma. Jedinstveni priručnici, DVD i CDi u Srbiji za opuštanja i joga učenja

Yoga Shop

Info panelUpis u toku!

 • Početni kurs,
  uto/pet od 18 i od 20h
 • Srednji kurs,
  pon/čet u 18h
 • Napredni kurs,
  pon/čet u 20h
 • Rekreativna yoga
  Dobro jutro,
  pon/čet i uto/pet
  od 08 – 09h
 • Yoga za trudnice,
  pon/čet
  od 10–11:30h
 • Yoga za decu sa astmom,
  nedelja
  od 10 – 11h
 • YOGISH, školica engleskog i joge za decu,
  uto/pet
  od 16 – 17h
 • INDIVIDUALNI TRETMANI:
  o Stres
  o Depresija
  o Odvikavanja
  o Detoksikacija
 • ŠKOLA PLESA za decu i odrasle,
  sub/ned
  od 17–18h (deca)
  i od 18–19h (odrasli)
 • EKSPERIMENTALNI PLES,
  sredom od 21–22:30h
  (relaksacija uz neformalni ples i spontano izrazavanje telom)Joga je radost


Uslovi korišćenja i Copyright
Valid XHTML 1.0 Transitionalphp powered
Designed by Saša Španović